Rok s modrotlačou október 2022

Rok s modrotlačou október 2022

Rok s modrotlačou

 

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici získalo v roku 2005 viac ako 300 foriem z púchovskej dielne rodiny Trnkovcov, ktoré boli určené na tlač perrotínovým strojom – tzv. perrotínové formy. Pozostávajú spravidla z dreveného hranola veľkosti 80 x 10 cm, ktoré je zložené z jedného až troch druhov dreva. Vzor je tvorený kovovými hrotmi a plieškami.

V depozitári nám zostalo ešte 151 foriem a ich cesta medzi zbierky je dlhá. Viete si predstaviť, ako dlho trvá cesta predmetu do depozitára?

Predmet treba registrovať, musí prejsť cez „nákupnú“ komisiu, dať prírastkové číslo, evidenčné číslo v prvostupňovej evidencii, urobiť II. stupňovú evidenciu, predmet treba odborne ošetriť, uložiť do depozitárneho regála a ďalej sa o neho starať. Je to dlhý proces, ktorý môže trvať aj niekoľko mesiacov a v podstate nikdy nekončí. A v tomto celom procese sme si našli miesto aj na to, aby sme Vám z našich zbierok predstavili každý mesiac jednu z foriem, ktorá by mohla vystihovať konkrétny mesiac a pridáme ešte nejakú tú informáciu o modrotlači.

V mesiaci október sme pre vás pripravili formu, ktorú sme nazvali Lístie opadáva. Lístky ako keby trepotajúce sa vo vetre tvarované plieškami a dážď z drobných klinčekov. V jednotlivých lístkoch je zachytená ešte farba „pap“, ktorá sa nanášala otláčaním na látku.

Máte aj Vy doma modrotlačovú sukňu, kacabajku, hoc aj roztrhanú a vyblednutú? Zašlite nám jej fotografiu! A ak už u vás nemá miesto, kľudne nám ju darujte a my si uchováme aspoň vzorku.

 

Pripravil: PhDr. Richard Benech, etnológ múzea.

Fotogaléria

10 fotografií