Zbierkový predmet mesiaca apríl 2021

Zbierkový predmet mesiaca apríl 2021

Zbierkovým predmetom mesiaca apríl sú unikátne kraslice olepované kožou od pána Ota Jakubíka. V zbierkovom fonde máme od pána Jakubíka 23 kusov takýchto kraslíc. Zdobené kraslice sú zo slepačích vajec a jedna kraslica je z husacieho vajca. Kraslice získalo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici kúpou v rokoch 2000 a 2007.

Vyfúknuté vajíčko sa olepovalo viacerými kusmi tenkej kože. Na tenkú kožu sa lepili z farebnej alebo prírodnej kože rôzne tvary podľa fantázie. Menšie kúsky kože v podobe kvietkov a geometrických tvarov boli vyrobené za použitia razníc na kožu, prípadne vystrihované.Pán Oto kúsky kože sa na kraslice lepil lepidlom Duvilax modrý. Spočiatku, keď s kraslicami začínal lepil menšie tvary kože rovno na vyfúknuté vajíčko. Tie však boli moc krehké a rozbíjali sa. Tak začal kraslice najprv olepovať kusmi tenkej kože na ktorú lepil menšie tvary. Spoje podkladovej tenkej kože boli prekryté pásikmi.

Oto Jakubík sa narodil v roku 1926 v Jasenici a zomrel v roku 2008 vo Hvozdnici. Bol folklorista a výrobca kožených predmetov. Hral na husle, rád maľoval, kreslil, venoval sa rezbárstvu a ako rytec zdobil valašky a prstienky. Patril k prvým štiavnickým folkloristom a v roku 1977 založil folklórnu skupinu Štiavnik. Pán Oto maľoval taktiež ornamenty na šatky, hľadal nové postupy práce pri spracovaní kože a tak sa stal priekopníkom v zdobení veľkonočných vajíčok kožou. Bol ovplyvnený ľudovými motívmi a z kože vyrábal taktiež reliéfy, šperkovnice, peňaženky, puzdrá na okuliare, kľúče a iné. Okrem Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici sa jeho výrobky nachádzajú aj v Považskom múzeu v Žiline. Počas života sa zúčastňoval na folklórnych podujatiach  vo Východnej, Detve, Terchovej, Bytči a vo Valašských Kloboukoch.